ذهنيت گوشتخوارها درباره وگانيسم چيست؟
اغلب مردم بريتانيا گوشتخوارهاي متعهدي هستند؛ اما اين ذهنيت چقدر قدمت دارد؟ طبق پژوهشهاي جديد، اغلب گوشتخوارها وگانيسم را امري اخلاقي و به سود محيطزيست ميدانند. بهانديشه متخصصين ميرسد معيارهايي مثل طعم و ارزش و راحتي از موانع اصلي اغلب افراد براي رويآوردن به وگانيسم است؛ درحاليكه آنان بهطوركلي با وگانيسم مخالف نيستند. باتوجهبه بهبود طعم جايگزينهاي غذايي و كاهش ارزش و دسترسي وسيع به آنها، اين ذهنيت چند پيام عمده براي آيندهي صنايع غذايي خواهد داشت.
طبق پژوهشي روي ۱۰۰ مرد و زن بزرگسال بريتانيايي، ۷۳ درصد از شركتكنندگان وگانيسم را امري اخلاقي و ۷۰ درصد آن را به سود محيطزيست ميدانستند؛ اما ۶۱ درصد به جذابنبودن رژيم وگان و ۷۷ درصد به متناسبنبودن و ۸۸ درصد به دشواري آن اشاره كردند.
محدوديتهاي احتمالي ديگر مثل نگراني براي سلامتي و انزواي اجتماعي اهميت چنداني نداشتند؛ چراكه ۶۰ درصد از شركتكنندگان وگانيسم را ازانديشه متخصصين اجتماعي پذيرفتني دانستند و بيش از نيمي از آنها به سالمبودن آن اشاره كردند. شايد موافقت گوشتخوارها با رژيم وگانيسم براي برخي افراد شگفتآور باشد؛ اما پژوهشهاي ديگري نيز به نتايج مشابهي رسيدهاند. براي مثال، طبق يكي از پژوهشها، تقريبا نيمي از آمريكاييها از ممنوعيت فعاليت كشتارگاهها حمايت كردند.
ازبينرفتن موانعي مثل ذائقه و ارزش و راحتي دسترسي يافتههاي قبلي را منعكس ميكنند. طبق پژوهشي بريتانيايي، متداولترين دليل اغلب افراد براي روينياوردن به وگانيسم بسيار ساده است. آنها ميگويند: «من طعم گوشت را خيلي دوست دارم». دومين و سومين دليل رايج مرتبط با تمايلنداشتن به وگانيسم ارزش گران جايگزينهاي گوشتي و اشكالات مربوط به ايدههاي غذايي است. طبق يافتهها، مدافعان حيوانات و محيطزيست با مسئلهي جالبي روبهرو ميشوند؛ چراكه افراد از دلايل كاهش مصرف محصولات حيواني كاملا آگاه هستند؛ اما اغلب آنها تمايلي ندارند زيربار هزينههاي وگانيسم بروند.
انگيزهي غذايي
سالها پژوهش روي عادتهاي غذايي نشان ميدهد «ارزش» و «ذائقه» و «راحتي» سه عامل عمده براي انتخاب انواع غذا هستند. براي اغلب افراد، معيارهايي مثل اخلاق و تأثير محيطي در اين مثلث جايگاه چنداني ندارد. طبق پژوهشهاي تجربي، خوردن گوشت ممكن است انديشه متخصصينات مردم به هنجار خوردن حيوانات را تغيير دهد. در يكي از پژوهشها، از شركتكنندگان درخواست شد ميزان نگراني خود براي خوردن گاوها را اعلام كنند. قبل از پاسخگويي، از شركتكنندگان با آجيل و گوشت خشك گاو (يكي از ميانوعدههاي پروتئيندار) پذيرايي شد.
پژوهشگران متوجه شدند خوردن ميانوعدهي گوشت خشك بهمعني اهميت كمتري است كه شركتكنندگان براي خوردن گاوها قائل ميشوند. مردم براي خوردن گوشت بهدنبال دلايل قانعكننده نميروند؛ بلكه معتقدند گوشتخواري دلايل خاص خود را دارد؛ درنتيجه، گسترش رفتار پيشفرض گوشتخواري ميتواند مانعي براي استدلال شفاف دربارهي سيستمهاي غذايي باشد؛ بنابراين باتوجهبه انگيزهي قراوان مردم براي گوشتخواري، چگونه ميتوان انتظار مباحثهي صادقانه و شفاف را دربارهي اين موضوع داشت؟
بهدليل افزايش گياهخواري در بريتانيا، مصرف محصولات لبني كاهش يافته است
خوشبختانه همهچيز در حال تغيير و گستردگي و كيفيت و دسترسي به محصولات گياهي در حال افزايش است. اين پژوهش سپتامبر ۲۰۱۸ و چند ماه قبل از عرضهي موفقيت آميز سوسيس گياهي Greggs منتشر شد. از آن زمان، مجموعهي گستردهاي از محصولات وگان در سوپرماركتهاي بريتانيا و رستورانها و حتي بازارهاي فستفود عرضه شدند. بدينترتيب، گوشتخوارها بهآساني ميتوانند محصولات جانوري را جايگزين گوشت كنند. براي مثال، وقتي برند معروفي جايگزيني براي غذاهاي گوشتي خود ارائه كند كه كاملا با انديشه متخصصيناتهاي اخلاقي و زيستمحيطي افراد سازگار باشد و طعم آن با محصولات گوشتي تفاوتي نداشته باشد، چه دليلي براي انتخاب محصول حيواني وجود دارد؟
استيك گياهي
دسترسي گسترده به گزينههاي وگانيسم به اين معني است كه تعداد فزايندهي افراد وگان و گياهخوار و فلكسترين در بريتانيا انتخابهاي گستردهتري پيش روي خود خواهند داشت. اين دسترسي نهتنها ميتواند مردم را به آزمايش گزينههاي وگان تشويق كند؛ بلكه انگيزهي افراد وگان و گياهخوار براي پايبندي به رژيم خود را افزايش ميدهد.
با گسترش انتخاب مشتري و افزايش رقابت، جادوي بازار آشكار ميشود. افرادي كه تصور ميكنند تلاششان براي گياهخواري در سال ۲۰۲۰ بيهوده است، تنها كافي است منتظر پيشنهادهاي بهتر و ارزانتر غولهاي بزرگ توليد غذا بمانند. ناگفته نماند در آينده، پژوهشهاي بيشتري به گوشتهاي گياهي اختصاص خواهد يافت و درعينحال، توسعهي گوشت جانوري واقعي از سلولهاي بنيادي بدون نياز به استفاده از جانوران صنعتي روبهرشد خواهد بود.
ارزانتر و خوشمزهتر
با اينكه جايگزينهاي گوشتي همواره در دههي آينده خوشمزهتر و مغذيتر و ارزانتر ميشوند، احتمال ثابتماندن صنايع گوشت جانوري وجود دارد. قطعا صنعت دامداري جانوري دربارهي افزايش محبوبيت وگانيسم نگران است؛ زيرا تقاضا براي گوشت و محصولات لبني بهطور چشمگيري در حال كاهش است؛ درحاليكه بازار محصولات جايگزين بهسرعت در حال رشد است.
در ايالات متحده، دو توليدكنندهي عمدهي محصولات لبني در ماههاي اخير ورشكسته شدهاند. همچنين طبق گزارشها، صنايع گوشتي و لبني در دههي آينده دچار فروپاشي ميشود و بدينترتيب، گوشتخوارهاي نهچندان متعصب بر سر دوراهي قرار ميگيرند. اغلب گوشتخوارها با دلايل وگانيسم موافق هستند؛ اما به ارزش و طعم و راحتي دسترسي به جايگزينها معترضاند. با كاهش ارزش جايگزينها و گستردگي بيشتر آنها، گوشتخوارها بهدنبال راهي براي تطبيق با جايگزينهاي گوشتي ميروند؛ ازاينرو در آيندهاي نزديك، طرفداران اندك كشتار غيرضروري حيوانات قطعا وجههي مناسبي نخواهند داشت.
هم انديشي ها