مكمل غذايي رايجي كه كليد مبارزه با بيماري آلزايمر است

دوشنبه ۸ مهر ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۰
مطالعه 7 دقيقه
مرجع متخصصين ايران
پژوهشگران دانشگاه آريزونا در مطالعه‌ي جديدي نشان داده‌اند كه مصرف مداوم كولين داراي پتانسيل پيشگيري از بيماري آلزايمر است.
تبليغات

كولين يك ماده‌ي مغذي بي‌خطر و به‌سادگي قابل مصرف است كه به‌طور طبيعي در برخي از غذاها وجود دارد و مي‌تواند به عنوان مكمل غذايي مورد مصرف قرار بگيرد. رامون ولاسكوئز و همكارانش در مركز پژوهشي NDRC در دانشگاه آريزونا در مطالعات خود اين موضوع را مورد مطالعه قرار دادند كه آيا ماده‌ي مغذي موردمباحثه مي‌تواند اثرات آلزايمر را كاهش دهد يا خير.

اوايل سال جاري، ولاسكوئز و همكارانش متوجه شدند علائم شبه آلزايمر در موش‌هايي كه مادرشان در دوران بارداري از مكمل كولين تغذيه كرده بود، كمتر بود. اين پژوهشگران در مطالعات جديد خود تاثير كولين را به جاي مرحله‌ي جنيني، در مرحله‌ي بزرگسالي مورد مطالعه قرار دادند. اين مطالعه روي موش‌هاي ماده‌اي انجام شد كه داراي علائم شبه آلزايمر بودند. علت تمركز پژوهشگران بر موش‌هاي ماده اين بود كه شيوع آلزايمر در ميان زنان بيشتر است. نتايج نشان مي‌داد حافظه‌ي مكاني موش‌هايي كه در كل دوران زندگي از مكمل كولين تغذيه كرده بودند، نسبت‌به موش‌هايي كه از سطح كولين موجود در يك رژيم غذايي معمولي استفاده مي‌كردند، بهبود پيدا كرد.

ژوئيه‌ي سال جاري پژوهشي كه به‌وسيله‌ي پژوهشگران چيني انجام شده بود، مزاياي حاصل از مكمل‌سازي دائمي كولين را در موش‌هاي نر داراي علائم شبه آلزايمر نشان داد. ولاسكوئز گفت:

مطالعه‌ي ما به خوبي نتايج آزمايش دانشمندان چيني را روي موش‌هاي ماده تكرار كرد.

مكمل‌سازي دائمي با كولين باعث كاهش فعال‌سازي ميكروگلياها مي‌شود. ميكروگلياها سلول‌هاي تخصصي هستند كه مواد زائد مغز را پاكسازي مي‌كنند. اگرچه فعاليت طبيعي آن‌ها براي حفظ سلامت مغز حياتي است اما اگر بيش از حد فعال شوند، التهاب مغز و مرگ عصبي كه از علائم رايج آلزايمر هستند، رخ خواهد داد. كاهش در سطح فعال‌سازي ميكروگلياها مي‌تواند راه جديدي براي درمان بيماري‌هاي نورودژنراتيو مختلف مانند آسيب‌هاي مغزي، ام‌اس و بيماري پاركينسون باشد. نتايج اين پژوهش در مجله‌ي Aging Cell منتشر شده است.

كولين حداقل از دو راه درجهت حفاظت از مغز در برابر بيماري آلزايمر عمل مي‌كند كه هر دو روش در مطالعه‌ي جديد مورد مطالعه قرار گرفته است. اول اينكه، كولين توليد پلاك‌هاي آميلوئيد بتا را مهار مي‌كند. پلاك‌هاي آميلوئيد بتا نشانه‌ي بارز آسيب‌شناسي در بيماري آلزايمر هستند. ثانيا، مكمل‌سازي كولين از ميزان فعال‌سازي ميكروگلياها مي‌كاهد. فعال‌سازي بيش از حد اين سلول‌ها موجب التهاب مغز مي‌شود و مي‌تواند درنهايت مرگ عصبي را به دنبال داشته باشد و عملكرد شناختي را مختل مي‌كند. مكمل‌سازي كولين از فعاليت ميكروگلياها مي‌كاهد و موجب محافظت از مغز دربرابر هجوم آلزايمر مي‌شود.

ازانديشه متخصصين مكانيكي، كاهش در فعال‌سازي ميكروگلياها ازطريق تغيير دو گيرنده‌ي كليدي رخ مي‌دهد: گيرنده‌ي آلفا هفت نيكوتيني استيل‌كولين و گيرنده‌ي سيگما يك. نتايج گزارشي كه امسال منتشر شد، نشان مي‌داد كه كولين مانند آگونيستي براي گيرنده‌هاي سيگما يك عمل مي‌كند. براين‌اساس، مكمل‌سازي هميشگي كولين مي‌تواند بيان گيرنده‌هاي سيگما يك را تغيير دهد و از اين طريق از ميزان فعال‌سازي ميكروگلياها كم كند (آگونيست ماده‌اي است كه يك گيرنده‌ي خاص را فعال مي‌كند).

زوال ويرانگر

در جامعه‌ي علمي، اين موضوع به خوبي درك شده است كه بيماري آلزايمر مدت‌ها قبل از آشكار شدن علائم باليني، به مغز آسيب مي‌رساند. زماني كه اين علائم شناسايي مي‌شوند، ديگر خيلي دير است و بيماري غير قابل بازگشت شده است. اين بيماري علاوه‌بر ايجاد سردرگمي و تضعيف حافظه موجب از دست دادن توانايي كنترل حركات مي‌شود.

در كشور آمريكا، در حال حاضر حدود ۶ ميليون فرد مبتلا به آلزايمر زندگي مي‌كنند و پيش‌بيني مي‌شود كه اين بيماري طي چهار دهه‌ي آينده ۱۴ ميليون آمريكايي را درگير كند. ازانديشه متخصصين اقتصادي، هزينه‌هاي مرتبط با مديريت آلزايمر طي اين مدت، به بيش از ۲۰ تريليون دلار خواهد رسيد.

به‌منظور توسعه‌ي درمان‌هاي موثرتر، ابتدا بايد خود بيماري را درك كنيم. زنان در معرض خطر بالاتر توسعه‌ي آلزايمر قرار دارند. اين مطالعه نشان مي‌دهد كه افزودن هميشگي كولين به رژيم غذايي ممكن است موجب كاهش آسيب‌شناسي آلزايمر در كساني شود كه بيش از همه تحت‌تاثير اين بيماري قرار مي‌گيرند. علاوه‌براين، نتايج ممكن است درمورد ديگر بيماري‌هاي نورودژنراتيو كه در آن‌ها نيز افزايش فعاليت ميكروگلياها شايع است، متخصصد داشته باشد.

مرجع متخصصين ايران مواد غذايي حاوي كولين

دستورالعمل‌هاي مربوط به مصرف كولين

پژوهش‌هاي گذشته درمورد بيماري آلزايمر نشان داده‌اند كه يك عامل موثر وجود ندارد؛ درعوض، عوامل مختلفي مانند ژنتيك، سن و سبك زندگي در توسعه‌ي اين بيماري مشاركت دارند. علاوه‌براين، رژيم غذايي تاثير قابل توجهي روي افزايش يا كاهش خطر بروز زوال شناختي دارد. نتايج يك مطالعه نشان داده است كه رژيم‌هاي گياهي به علت كمبود مواد مغذي كليدي ازجمله كولين ممكن است تاثير نامطلوبي در رابطه با اين بيماري داشته باشند. گزارش ديگري نشان مي‌دهد كه افزايش موارد زوال عقل در انگلستان ممكن است با عدم توصيه به مصرف كولين مرتبط باشد. درواقع، از اوت سال ۲۰۱۹، بيماري آلزايمر و ديگر اشكال زوال عقل، به علت اصلي مرگ‌و‌مير در انگستان و ولز تبديل شده‌اند.

سطوح كنوني توصيه‌شده كولين براي زنان بالغ (بزرگ‌تر ۱۹ سال) برابر ۴۲۵ ميلي‌گرم در روز و براي مردان بالغ ۵۵۰ ميلي‌گرم در روز است. شواهد مختلفي وجود دارد كه نشان مي‌دهد، مقادير توصيه‌شده‌ي مصرف روزانه (RDI) براي داشتن روند پيري سالم خصوصا در زنان كافي نيست.

حد بالاي قابل تحمل كولين (TUL) كه بعيد است موجب ايجاد عوارض جانبي در زنان و مردان بالغ شود، برابر با ۳۵۰۰ ميلي‌گرم در روز است كه ۸/۲۴ برابر بيش از حد توصيه‌شده براي زنان و ۶/۳۶ برابر بيش از حد توصيه‌شده براي مردان است. ولاسكوئز مي‌گويد:

رژيم مكمل توصيه‌شده‌ي ما فقط ۴/۵ برابر حد RDI است كه كاملا پايين‌تر از آستانه‌ي TUL بوده و موجب مي‌شود اين روش بي‌خطر باشد.

كولين در غذاهاي مختلفي وجود دارد. براساس اعلام وزارت كشاورزي آمريكا (USDA)، سطوح بالايي از كولين در جگر مرغ، تخم‌مرغ، استيك گوشت گاو علف‌خوار، جوانه گندم، شير و كلم بروكسل يافت مي‌شود. علاوه بر‌اين، مكمل‌هاي ويتاميني حاوي كولين مانند كولين بيتارترات و كولين كلرايد نيز با ارزشي مناسب در دسترس هستند. مكمل‌ ويتاميني حاوي كولين براي كساني كه از رژيم غذايي گياهي استفاده مي‌كنند، مناسب است.

مرجع متخصصين ايران پايانه عصبي

اثرات كولين در بدن

تمام سلول‌هاي گياهي و جانوري به‌منظور حفظ انسجام ساختاري خود به كولين نياز دارند. مدت‌ها است مي‌دانيم، كولين براي عملكرد مناسب مغز مهم است. بدن انسان از كولين براي توليد استيل‌كولين استفاده مي‌كند. استيل‌كولين ناقل عصبي مسئول عملكرد حافظه، كنترل عضلات و خلق‌و‌خو است. كولين همچنين براي ساخت غشاهاي سلولي مورد استفاده قرار مي‌گيرد و نقشي حياتي در تنظيم بيان ژن دارد. علاوه‌بر‌اين، در گزارش جديدي كه در ژانويه‌ي ۲۰۱۹ منتشر شد، چنين آمده است كه كولين همچون آگونيستي براي گيرنده‌هاي سيگما يك عمل مي‌كند كه در بيماري‌زايي آلزايمر نقش دارند.

پژوهشگران در اين مطالعه براي مطالعه عملكرد حافظه‌ در موش‌هاي داراي علائم شبه آلزايمري كه مكمل كولين دريافت كرده بودند، از آزمايش مارپيچ آبي استفاده كردند. نتايج نشان مي‌داد كه حافظه‌ي مكاني اين گروه از موش‌ها بهبود پيدا كرده بود. مطالعه بافت استخراج‌شده از هيپوكامپ موش‌ها نيز نشان‌دهنده‌ي تغيير در سطوح آميلوئيد بتا و كاهش در فعال‌سازي ميكروگلياها بود؛ چيزي كه باعث كاهش التهاب در مغز مي‌شود. هيپوكامپ در تشكيل حافظه نقش حياتي دارد. به‌علت تغيير در گيرنده‌هاي كليدي ميكروگلياها در اثر مصرف كولين، بهبود در رفتار ممكن است ناشي از كاهش فعال‌سازي ميكروگلياها باشد. ولاسكوئز مي‌گويد:

ما متوجه شديم كه مكمل كولين با تغيير در گيرنده‌ي سيگما يك و گيرنده‌ي آلفا هفت نيكوتيني استيل‌كولين ممكن است منجر به كاهش بيماري مرتبط با فعال‌سازي ميكروگلياها شود. اين گيرنده‌ها پاسخ ايمني سيستم عصبي مركزي را تنظيم مي‌كنند و اختلال در تنظيم آن‌ها در بيماري‌زايي آلزايمر نقش دارد.

در مجموع، اين مطالعه تاثير مثبت حاصل از استفاده هميشگي از كولين را در زنان نشان مي‌دهد. ولاسكوئز مي‌گويد:

كار ما تكميل‌كننده‌ي پژوهش اخيري است كه مزاياي كولين را در موش‌هاي نر دچار آلزايمر نشان داد. كسي مزاياي استفاده‌ي دائمي از كولين را در موش‌هاي ماده‌ي مبتلا به آلزايمر نشان نداده بود و اين جنبه‌ي نوآوري كار ما است. كولين كانديدايي جذاب براي پيشگيري از آلزايمر است زيرا درمقايسه‌با بسياري از داروها، گزينه‌ي بي‌خطري است. حد تعيين‌شده‌ي ۴/۵ برابر مقدار توصيه‌شده روزانه كاملا پايين‌تر از سطح تحمل اين ماده بوده و اين راهكار بي‌خطري براي پيشگيري از بيماري است.

اگرچه اين نتايج موجب بهبود درك ما درمورد بيماري آلزايمر مي‌شود اما نويسندگان مي‌گويند براي تاييد اين موضوع كه‌ آيا مي‌توان از كولين به عنوان يك روشي درماني استفاده كرد، بايد آزمايش‌هاي باليني انجام شود.

تبليغات
جديد‌ترين مطالب روز

هم انديشي ها

تبليغات

با چشم باز خريد كنيد
اخبار تخصصي، علمي، تكنولوژيكي، فناوري مرجع متخصصين ايران شما را براي انتخاب بهتر و خريد ارزان‌تر راهنمايي مي‌كند
ورود به بخش محصولات