ارتباط مصرف كم فلاونوئيدها با افزايش خطر ابتلا به آلزايمر
براساس پيشبيني متخصص كارشناسان، تعداد افراد بزرگتر از ۶۵ سال در ايالات متحدهي آمريكا در چهل سال آينده بيش از دوبرابر خواهد شد و اين نشان ميدهد شرايط و بيماريهاي مرتبط با پيري در حال افزايش است. يكي از اين امراض كه عموما در سنين پيري رخ ميدهد، بيماري آلزايمر يا عامل اصلي زوال عقل است. متخصص كارشناسان پيشبيني ميكنند تا سال ۲۰۵۰، حدود ۱۳/۸ ميليون فرد بزرگتر از ۶۵ سال با بيماري آلزايمر در ايالات متحده زندگي ميكنند.
اگرچه بيماري آلزايمر بسيار رايج است، علت دقيق آن هنوز مشخص نيست. بااينحال، بسياري از مطالعهها نشان ميدهند رژيم غذايي در پيدايش اين بيماري نقش دارد. نتايج بسياري از تحقيقها نشان دادهاند رژيم غذايي مديترانهاي با كاهش خطر ابتلا به مسائل شناختي همانند آلزايمر همراه است. جالب اينجا است كه اين رژيم غذايي سرشار از فلاونوئيدها است كه بهطورطبيعي در ميوهها و سبزيهاي مختلف و نوشيدنيهاي گياهي همانند چاي وجود دارند.
پژوهشگران مركز تحقيقات تغذيهي انساني دانشگاه تافتس دراينباره بيان كردهاند مصرف طولانيمدت غذاهاي سرشار از فلاونوئيد همانند انواع توتها و سيب و چاي با كاهش خطر ابتلا به بيماري آلزايمر همراه است.
معرفي ۶ نوع فلاونوئيد
مطالعهاي در مدت بيست سال، شش نوع مختلف از فلاونوئيد را از ميان ۲،۸۰۱ نفر مطالعه كرد. محققان ميزان مصرف فلاونوئيد اين افراد را با استفاده از پرسشنامههاي رژيم غذايي اندازهگيري كردند كه شركتكنندگان تقريبا هر چهار سال يكبار پر ميكردند. اين گروه همچنين سلامت كلي گروه ازجمله ميزان ابتلا به بيماري آلزايمر و زوال عقل مرتبط با آن (ADRD) را زيرانديشه متخصصين داشت. برايناساس، مشخص شد افرادي كه مقدار كمي از فلاونوئيد مصرف ميكردند، دو تا چهار برابر بيشتر درمعرض ابتلا به ADRD بودند. مصرف كم آنتوسيانينها همانند انواع توتها خطر ابتلا به ADRD را چهاربرابر بيشتر ميكند؛ درحالي كه مصرف كم فلاونولها همانند سيب و گلابي و چاي با دوبرابر خطر ابتلا به اين بيماري همراه است. منظور از مصرف كم فلاونوئيدها بهمعني رژيم غذايي فاقد توت و يك عدد سيب و بدون چاي و مصرف زياد فلاونوئيدها معادل مصرف تقريبا ۷/۵ پيمانه توت و هشت عدد سيب يا گلابي و نوزده فنجان چاي در يك ماه است.
روزي يك عدد سيب بخوريد
بهانديشه متخصصين ميرسد مصرف يك عدد سيب در روز ميتواند بيماري را از شما دور نگه دارد. اين موضوع يافتهي جالبي براي دانشمندان است؛ زيرا درحالحاضر درماني براي بيماري آلزايمر وجود ندارد؛ بنابراين، پيشگيري از اين وضعيت بسيار مهم است. دكتر پاول ژاكو، نويسنده ارشد مطالعه، توضيح ميدهد:
درحالحاضر، داروي موثري براي درمان بيماري آلزايمر وجود ندارد، بنابراين، جلوگيري از ابتلا به بيماري ازطريق رژيم غذايي نكتهي بسيار مهمي است.
نكتهي مهم آن است كه فرد ميتواند بعدا در زندگي خود از اين تغييرات رژيم غذايي بهرهمند و بازهم مؤثر واقع شود؛ بنابراين، محققان ميگويند افراد حتي در دههي پنجاه زندگي خود هم ميتوانند اين تغييرات را در رژيم غذايي خود ايجاد كنند. تحققيافتن اين تغييرات چندان دشوار نيست؛ زيرا براساس اعلام Esra Shishtar، دانشجوي دكتري دانشگاه تافتس، مصرف يك فنجان چاي در روز يا برخي از انواع توتها دو تا سه بار در هفته كفايت ميكند.
بايد در انديشه متخصصين داشت كه مطالعهي جديد اثبات نميكند مصرف كم فلاونوئيدها باعث بيماري آلزايمر ميشود؛ بلكه اين فقط اعلام نتايج گروهي از شركتكنندگان را نشان ميدهد. توجه به اين نكته نيز اهميت دارد كه اين مطالعه ميزان مصرف فلاونوئيد را ازطريق دادههاي خودگزارشداده كنترل كرده است؛ بنابراين، احتمال خطا وجود دارد. بااينحال، محققان ميگويند سؤالات مربوط به تشخيص زوال عقل را از پرسشنامه حذف كردهاند. درنهايت، بايد گفت تمام شركتكنندگان بزرگتر از پنجاه سال و از نژاد اروپايي بودند كه اين امر تعميمپذيري مطالعه را محدود ميكند.
هم انديشي ها