مصرف لبنيات مي‌تواند از ما در برابر ديابت و فشار خون بالا محافظت كند

پنج‌شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۳۰
مطالعه 4 دقيقه
مرجع متخصصين ايران
براساس نتايج مطالعات جديد، مصرف لبنيات پرچرب مي‌تواند خطر بروز بيماري‌هايي همانند فشار خون بالا و ديابت را در افراد كاهش دهد.
تبليغات

نتايج يك مطالعه با حضور ۱۵۰ هزار شركت‌كننده، نشان داد كه مصرف زياد لبنيات، به‌ويژه لبنيات پرچرب، با كاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا و ديابت مرتبط است. ميزان ابتلا به ديابت نوع 2 و فشار خون بالا در جهان ازجمله ايالات متحده رو به افزايش است. متخصصان تخمين مي‌زنند كه حدود ۳۴ ميليون نفر در آمريكا به ديابت مبتلا هستند و تقريبا نيمي از جمعيت آن از فشار خون بالا رنج مي‌برند و اين ميزان در ساير نقاط جهان، به‌ويژه نقاط ديگر غرب افزايش مي‌يابد. درنتيجه، متخصصان مراقبت‌هاي بهداشتي براي درك چگونگي پيشگيري از اين بيماري‌ها روش‌هاي مختلفي را در پي گرفتند و دريافتند ازآنجاكه يك رژيم غذايي ناسالم مي‌تواند براي هر دو علائم ديابت و فشار خون بالا خطرناك باشد، به‌انديشه متخصصين مي‌رسد بهره‌مندي از يك رژيم غذايي سالم بسيار اميدواركننده و مؤثر است.

همان‌طور كه مي‌دانيد محصولات لبني از اهميت ويژه‌اي برخوردار هستند، به‌دنبال اين مسئله، برخي تحقيقات نشان مي‌دهد كه مصرف لبنيات با فشار خون پايين همراه است. همچنين نتايج مطالعه‌هاي مختلف نشان داده‌اند كه مصرف زياد لبنيات با كاهش خطر ابتلا به ديابت مرتبط است. با اين وجود، شركت‌كنندگان اين مطالعه، تنها شامل مردم اروپا و آمريكاي شمالي مي‌شوند كه اين مسئله كلي بودن يافته‌ها را محدود كرده است.

هم‌اكنون نتيجه يك مطالعه بزرگ بين‌المللي از داده‌هاي تقريبا ۱۵۰ هزار نفر نشان داده است كه مصرف زياد لبنيات، به‌ويژه لبنيات پرچرب، با خطر كمتري از ديابت و فشار خون بالا همراه است. اين مطالعه همچنين نشان داده كه افزايش مصرف لبنيات پرچرب با خطر كمتر ابتلا به سندرم متابوليك همراه است (گروهي از علائم كه خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي را افزايش مي‌دهد.)

حوزه بين‌المللي

در پژوهش تازه داده‌هاي مربوط به ۱۴۷،۸۱۲ نفر از ۲۱ كشور جهان، شامل آسيا، آمريكاي شمالي و جنوبي، آفريقا و اروپا استفاده شده است و شركت‌كنندگان آن در سنين ۳۵ تا ۷۰ سال قرار داشتند.

پژوهشگران طي يك سال با استفاده از پرسشنامه از ميزان مصرف مواد غذايي شركت‌كنندگان مطلع شدند و فهرست غذاهاي مصرفي آن‌ها را مورد مطالعه قرار دادند. در بين محصولات لبني موجود در اين فهرست، شير، ماست و پنير قرار داشت. پژوهشگران تركيبات كره و خامه را در تجزيه و تحليل كلي خود جاي نداده‌اند، زيرا مصرف اين موارد براي بسياري از شركت‌كنندگان رايج نبود. بااين‌حال، اين تيم ارتباط ميان ميزان مصرف و شرايط بهداشتي را به‌طور جداگانه ارزيابي كرد.

پژوهشگران همچنين اطلاعاتي را در مورد تاريخچه پزشكان، تجويزها، فشار خون، محيط اطراف و ميزان گلوكز و چربي موجود در خون در انديشه متخصصين گرفتند. در انديشه متخصصين داشته باشيد كه اندازه‌گيري‌هاي اخير در تعيين اينكه آيا فرد مبتلا به سندرم متابوليك است يا ديابت نوع ۲ اهميت دارد.

حداقل ۲ وعده روزانه

نتيجه مطالعه نشان داد كه به‌طور متوسط​​، مردم هر روز ۱۷۹ گرم لبنيات مصرف مي‌كنند. اين مقدار اندكي كمتر از يك ليوان شير يا يك فنجان ماست در روز يعني ۲۴۴ گرم است. به‌طور متوسط ​​مردم اروپا و آمريكاي شمالي و جنوبي بيشتر از مردم آسيا و آفريقا  لبنيات مصرف مي‌كنند. مردم اروپا و آمريكاي شمالي هم تمايل به خوردن لبنيات كم‌چرب دارند، درحالي‌كه در مناطق ديگر بيشتر لبنيات پرچرب مصرف مي‌شود.

پژوهشگران هنگام تجزيه و تحليل وعده‌هاي غذايي شركت‌كنندگان دريافتند كه مصرف حداقل ۲ وعده لبنيات در روز در مقايسه با مصرف نكردن لبنيات، ۲۴ درصد خطر ابتلا به سندرم متابوليك را كاهش مي‌دهد. همچنين مصرف حداقل ۲ وعده لبنيات پرچرب، با كاهش ۲۸ درصدي خطر ابتلا به سندرم متابوليك همراه بود، اما مصرف لبنيات كم‌چرب، كاهش خطر سندرم متابوليك را به‌همراه نداشت. درحالي‌كه مصرف كره هم موجب كاهش خطر سندرم متابوليك مي‌شود، اما مصرف آن بسيار كم بود و مقدار مصرف آن به‌طور متوسط شامل ۳ گرم در روز مي‌شد.

لبنيات كم‌چرب هميشه به نسبت لبنيات پرچرب سالم‌تر نيست

داشتن حداقل ۲ وعده در روز از محصولات لبني با ۱۱ تا ۱۲ درصد كاهش خطر ابتلا به ديابت و فشار خون بالا همراه بود، البته اين ميزان در افرادي كه لبنيات پرچرب مصرف مي‌كردند، به نسبت بالاتر بود. اندرو منت، نويسنده مطالعه و پژوهشگر اصلي مؤسسه تحقيقات بهداشت عمومي هميلتون در انتاريو اظهار داشت:

مصرف زياد لبنيات همانند شير، ماست و پنير، به‌خصوص لبنيات پرچرب، با شيوع پايين سندرم متابوليك و با خطر كمتر ابتلا به فشار خون بالا و ديابت همراه است.

بسياري افراد بر اين عقيده‌اند كه محصولات لبني پرچرب در مقايسه با لبنيات كم چرب از فوايد سلامتي كمتري همراه است، اما در حقيقت اين موضوع صحيح نيست. اندرو منت در ادامه گفت محصولات لبني پرچرب، طيف گسترده‌اي از ويتامين‌ها و مواد معدني ضروري از جمله كلسيم، منيزيم، پتاسيم، روي، فسفر و ويتامين هايA  B1۲ و B۲ را به‌همراه دارند. اگرچه هنوز مشخص نيست مصرف لبنيات چگونه ممكن است از افراد در برابر مسائل بهداشتي مورد مباحثه محافظت كند، اما پژوهشگران اميدوار هستند كه يافته‌هاي خود را در آزمايش‌ها مكرر و طولاني كه انجام مي‌دهند، به تأييد برسانند.

پژوهشگران مي‌گويند اگر نتيجه‌گيري آن‌ها تأييد شود، افزايش لبنيات مي‌تواند روشي عملي و كم‌هزينه براي كاهش ميزان سندرم متابوليك، فشار خون بالا و ديابت در سراسر جهان باشد.

جديد‌ترين مطالب روز

هم انديشي ها

تبليغات

با چشم باز خريد كنيد
اخبار تخصصي، علمي، تكنولوژيكي، فناوري مرجع متخصصين ايران شما را براي انتخاب بهتر و خريد ارزان‌تر راهنمايي مي‌كند
ورود به بخش محصولات