تغيير رژيم غذايي ميتواند ده سال به عمر شما اضافه كند
همه ميخواهند مدت طولانيتري زندگي كنند و اغلب به ما گفته ميشود كليد دستيابي به اين هدف، انتخاب سبك زندگي بهتر مانند ورزش و پرهيز از كشيدن دخانيات و نوشيدن الكل است. همچنين، مطالعات نشان دادهاند كه رژيم غذايي ميتواند طول عمر را افزايش دهد.
مطالعهاي جديد نشان داده است كه رژيم غذايي سالمتر ميتواند طول عمر ميانسالان را شش تا هفت سال و طول عمر بزرگسالان جوان را حدود ده سال بيشتر كند.
پژوهشگران دادههاي حاصل از مطالعات مختلفي كه ارتباط بين رژيم غذايي و طول عمر را مطالعه كرده بودند، دركنار دادههاي حاصل از مطالعهي Global Burden of Disease قرار دادند. مطالعهي مذكور خلاصهاي از اطلاعات سلامت جمعيت بسياري از كشورها را ارائه ميدهد.
نويسندگان با تركيب دادهها توانستند ميزان اميد به زندگي را همگام با تغييرات پيوسته در مصرف ميوه، سبزيجات، غلات كامل، غلات تصفيهشده، مغزهاي گياهي، حبوبات، ماهي، تخممرغ، لبنيات، گوشت قرمز، گوشت فراوريشده و نوشيدنيهاي قندي برآورد كنند.
آنان سپس رژيم غذايي بهينهاي را براي عمر طولاني مشخص و آن را با رژيم غذايي معمولي غربي مقايسه كردند كه عمدتاً حاوي مقادير زيادي از غذاهاي فراوريشده، گوشت قرمز، محصولات لبني پرچرب، غذاهاي داراي قند فراوان، غذاهاي بستهبنديشده و مصرف ميوه و سبزيجات اندك است.
رژيم غذايي بهينه شامل حبوبات (لوبيا و نخود و عدس)، غلات كامل (جو دوسر و جو و برنج سبوسدار) و مغزهاي گياهي بيشتر و گوشت قرمز و گوشت فراوريشده كمتر بود. پژوهشگران دريافتند كه پيروي از رژيم غذايي بهينه از ۲۰ سالگي اميد به زندگي زنان و مردان آمريكايي و چيني و اروپايي را بيش از يك دهه افزايش ميدهد. افزونبراين، آنان دريافتند كه تغيير از رژيم غذايي غربي به رژيم غذايي بهينه در ۶۰ سالگي، اميد به زندگي را ۸ سال افزايش ميدهد. براي افراد ۸۰ ساله، اميد به زندگي تقريباً ۳/۵ سال افزايش پيدا ميكند.
باتوجهبه اين موضوع كه هميشه تغيير كامل رژيم غذايي براي افراد ممكن نيست، پژوهشگران محاسبه كردند كه اگر افراد از رژيم غذايي غربي به رژيمي روي بياورند كه حد واسط بين رژيم غذايي بهينه و رژيم غذايي غربي معمولي باشد، چه اتفاقي ميافتد. آنان متوجه شدند كه حتي اين نوع رژيم غذايي هم ميتواند اميد به زندگي افراد ۲۰ ساله را در زنان كمي بيش از ۶ سال و در مردان كمي بيش از ۷ سال افزايش دهد.
مقدار معمول غذاهاي موجود در رژيم غذايي غربي و رژيم غذايي حدواسط و رژيم غذايي بهينه
نتايج نشان ميدهد ايجاد تغييرات طولانيمدت در رژيم غذايي در هر سني ممكن است مزاياي فراواني در زمينهي افزايش اميد به زندگي داشته باشد؛ اما اگر اين تغييرات در اوايل زندگي شروع شود، بيشترين مزيتها را خواهد داشت. برآورد اميد به زندگي مطالعهي جديد، از كاملترين و جديدترين فراتحليلها درزمينهي رژيم غذايي و مرگومير ميآيد؛ مطالعهاي كه نتايج حاصل از چندين مطالعه علمي را با هم تركيب ميكند.
درحاليكه فراتحليلها در بسياري از موارد بهدليل حجم داده زيادي كه تجزيهوتحليل ميكنند، از بهترين شواهد هستند، فرضياتي دربارهي دادهها دارند كه ممكن است موجب شود تفاوتهاي مهم بين مطالعات ناديده گرفته شود. همچنين، شواهد كاهش مصرف تخممرغ و گوشت سفيد درمقايسهبا شواهدي كه دربارهي غلات كامل، ماهي، گوشتهاي فراوريشده و مغزهاي گياهي وجود داشت، از كيفيت كمتري برخوردار بود.
علاوهبراين، مواردي وجود دارد كه در مطالعه در انديشه متخصصين گرفته نشده است: ۱. براي مشاهدهي اين مزايا، لازم است كه افراد رژيم غذايي خود را در دورهي دهساله تغيير دهند؛ بنابراين، مشخص نيست كه آيا افراد اگر در مدت طولانيتري رژيم غذايي خود را تغيير دهند، همچنان از مزيتهاي افزايش طول عمر برخوردار ميشوند؛ ۲. مطالعه وضعيت سلامتي و بيماري گذشته را در انديشه متخصصين نميگيرد. اين موضوع ميتواند اميد به زندگي را تحتتأثير قرار دهد.
بنابراين، مزيتهاي رژيم غذايي براي افزايش اميد به زندگي فقط بازتابگر يك ميانگين و ممكن است براي هر فردي بسته به عوامل ديگري، مانند وضعيت سلامتي چ ژنتيك و سبك زندگي، مانند كشيدن سيگار و نوشيدن الكل و ورزش متفاوت باشد.
بااينحال، شواهدي كه پژوهشگران مطالعه كردند، محكم و از مطالعات بسياري استخراج شده بود كه در اين زمينه انجام شده است. همچنين، يافتهها با پژوهشي از گذشته سازگار است كه نشان داده بهبودهاي متوسط، اما طولانيمدت در رژيم غذايي و سبك زندگي ميتواند مزيتهاي سلامتي زيادي داشته باشد و طول عمر را افزايش دهد.
هنوز مكانيسمهايي كه توضيح ميدهند چرا رژيم غذايي ميتواند طول عمر را افزايش دهد، كاملاً مشخص نيستند؛ اما رژيم غذايي بهينه كه پژوهشگران مشخص كردهاند، شامل غذاهاي بسياري ميشود كه حاوي مقادير زيادي آنتياكسيدان هستند. برخي پژوهشهاي انجامشده روي سلولهاي انساني نشان ميدهند كه اين مواد ممكن است مانع از آسيبديدن سلولها شوند يا روند آسيبديدن سلولها را كند كنند. آسيبديدن سلولها يكي از علتهاي پيري است.
پژوهش در اين زمينه هنوز در حال انجام است؛ بنابراين، مشخص نيست آنتياكسيدانهايي كه بهعنوان بخشي از رژيم غذايي خود مصرف ميكنيم، تأثير مشابهي خواهند داشت يا خير. بسياري از غذاهايي كه در اين مطالعه گنجانده شدهاند، خواص ضدالتهاب نيز دارند كه ممكن است شروع بيماريهاي مختلف و روند پيري را بهتأخير بيندازند. رويهمرفته ميتوان گفت كه تغيير كامل رژيم غذايي ميتواند دشوار باشد؛ اما حتي گنجاندن برخي از غذاهايي كه نشان داده شده است طول عمر را افزايش ميدهند، ممكن است فوايدي داشته باشد.
هم انديشي ها