قهوه كه مدتي در ليست نوشيدنيهاي مضر قرار گرفته بود، در سالهاي اخير به ليست نوشيدنيهاي متوسط انتقال يافت؛ زيرا به انديشه متخصصين ميرسيد كه داراي مزيتهاي سلامتي در ارتباط با مغز، سوخت وساز، قلب و نيز خواص ضد سرطاني باشد. در پژوهش جديدي معلوم شدهاست كه قهوه ميتواند مفيد باشد؛ يكي از علتها اين است كه قهوه موجب آغاز سلسلهاي از واكنشها در سلولهاي قلبي ميشود؛ فرايندي كه از مركز انرژي سلول يعني ميتوكندري آغاز ميشود و با حفاظت از قلبهاي سالم و بيمار خاتمه مييابد. نتيجهي اين مطالعه در ژورنال PLOS Biology منتشر شدهاست.
پژوهشگران در اين مطالعه پروتئيني را كه p27 ناميده ميشود و تاثير آن روي چرخهي سلولي تاييد شده است، مورد مطالعه قرار دادند. آنها دريافتند كه قهوه در موش موجب آغاز حركت p27 به ميتوكندري سلولهاي قلب و بهويژه موجب مهاجرت سلولهاي اندوتليال قلب كه رگهاي خوني را ميپوشانند، ميشود. نحوهي مهاجرت سلولهاي اندوتليال، به ميزان زيادي متكي به حضور p27 است و اين فرايند توسط قهوه تقويت ميشود.
پروتئين p27، داراي مزاياي ديگر قلبي عروقي نيز است: در موشهايي كه دچار حمله قلبي شده بودند، اين پروتئين از مرگ سلولهاي ماهيچهاي قلب جلوگيري كرد. اين پروتئين موجب تمايز سلولهايي به نام فيبروبلاست به سلولهايي كه حاوي فيبر انقباضي هستند و براي عملكرد درست قلب ضروري هستند، شد.
جوديث هندلر نويسندهي مطالعه ميگويد:
نتايج ما نشاندهندهي شيوهي جديدي از عمل كافئين است، چيزي كه موجب حفاظت و ترميم ماهيچه قلب از طريق عمل پروتئين p27 ميتوكندري ميشود.
مقدار بهينهي توصيهشده چهار فنجان قهوه در روز است كه در ديگر مطالعات نيز همين مقدار پيشنهاد شده بود. وقتي به موشهاي پير قهوه داده شد، عملكرد سيستم قلبي عروقي آنها مانند موش هاي جوانتر بود. مصرف كافئين همچنين سلامت قلبي موشهاي چاق و ديابتي را بهبود بخشيد. پژوهشگران ميگويند علت احتمالي مفيد بودن مصرف كافئين پس از حمله قلبي همين پروتئين است. همچنين دليل حفاظتكنندگي كافئين در افرادي كه در خطر بالاي ابتلا به بيماريهاي قلبي قرار دارند، نيز p27 ميتواند، باشد.
هندلر گفت:
اين يافتهها بايد منجر به ارائهي استراتژيهاي بهتر براي حفاظت از ماهيچه قلب در برابر آسيب شود؛ مثلا توصيهي مصرف كافئين در افراد سالمند. علاوه بر اين، تقويت p27 ميتوكندريايي ميتواند بهعنوان يك استراتژي درماني ممكن نه فقط در مورد بيماريهاي قلبي عروقي بلكه در بهبود طول عمر همراه با سلامت باشد.
همانطور كه قبلا اشاره شد، در مطالعات زيادي تاثير مثبت قهوه روي سلامت مورد تاييد قرار گرفته است. سال گذشته در پژوهشي نشان داده شد كه هر فنجان اضافهي قهوه كه فرد در روز مينوشد، با كاهش خطر حمله قلبي و سكته همراه است. در مطالعهاي نيز كه چند سال قبل تر انجام شده بود، عنوان شده بود كه نوشيدن ۶ فنجان قهوه در روز، داراي مزايايي شامل كاهش مرگومير ناشي از عوامل مختلف از جمله حمله قلبي است.
هندلر كه بهگفتهي خودش ۶ فنجان قهوه در روز مصرف ميكند، به اين نكته اشاره كرد كه اين مطالعه بدان معنا نيست كه افراد ميتوانند قهوه بخورند و بقيه اصول سلامت را رها كنند. فقط كساني كه از نوشيدن قهوه لذت ميبرند، ميتوانند بدون احساس عذاب نوشيدني مورد علاقهي خود را مصرف كنند.
هم انديشي ها