آيا نوشيدنيهاي جديد ميتوانند انسان را در برابر كوويد ۱۹ ايمن كنند؟
نوشيدنيهاي جديد بهخصوص در يك روز پركار ميتوانند به آرامش افراد كمك كنند، ذهنهاي آشفته را آرام كنند و حس صميميت بين افراد را افزايش دهند. حتي ميتوانند به خنك شدن بدن در هواي گرم هم كمك كند. با اينكه يك فنجان قهوه، يك ليوان چاي يا ديگر نوشيدنيهاي گرم ميتوانند در شرايط سخت به كمك افراد بيايند، تأثيري بر پيشگيري از كوويد ۱۹ ندارند.
اين روزها در شبكههاي اجتماعي و اپليكيشنهاي پيامرسان خصوصي، توصيهها و پيشنهادها نادرست متعددي دربارهي درمان و پيشگيري از كوويد ۱۹ منتشر ميشوند. طبق يكي از اين توصيهها، نوشيدنيهاي جديد ميتوانند از افراد در برابر كوويد ۱۹ محافظت كنند. اين ادعا باعث شد سازمان يونسيف هم بيانيهاي را در اين باره صادر كند و آن را تكذيب كند. به گفتهي ران اكلس، متخصص بيماريهاي ريوي در دانشگاه كارديف بريتانيا و رئيس سابق مركز سرماخوردگيهاي رايج:
هيچ شواهدي وجود ندارد كه ثابت كند نوشيدنيهاي جديد ميتوانند از عفونتهاي ويروسي جلوگيري كنند.
اكلز در گذشته به مطالعه تأثيرات آشكار مايعات جديد بر سرماخوردگي و آنفولانزا پرداخته بود. طبق يافتهها، نوشيدنيهاي جديد شايد بتوانند كمي علائم سرماخوردگي را كاهش دهند و احتمالا دليل آن هم تأثير بر ترشحات بزاق و مادهي مخاطي داخل دهان و بيني است كه دچار التهاب شدهاند؛ اما طبق نتايج، مايعات بيشتر تأثير دارونمايي دارند.
نوشيدنيهاي جديد نميتوانند از شما در برابر كوويد ۱۹ محافظت كنند، اما فاصلهگذاري اجتماعي ميتواند
در درجهي اول با نوشيدنيهاي جديد نميتوان از شر ويروسهاي عفوني خلاص شد. طبق مطالعهها نوشيدن آب جديد بهمعني ايمني در برابر ويروس جديد كرونا نيست. اين ويروس بهسادگي با نوشيدن آب يا حتي غرغره كردن منظم مايعات شسته نميشود. با اينكه ويروس كوويد ۱۹ از طريق قطرههاي بزاق افراد ديگر وارد دهان و بيني ميشود، هدف اصلي آن آلوده كردن مجراهاي ريه است. اين سلولها ميتوانند آنزيمي را حمل كنند كه ويروس براي زنده ماندن به آنها نياز دارد.
تنفس ذرات ويروسي منجر به انتقال ويروس به ريهها ميشود؛ يعني جايي كه خالي از هرگونه مايعاتي است. ويروس پس از وارد شدن به سلولها بهسرعت خود را به داخل سلولهاي ميزبان ميرساند و آنجا بهآرامي خود را تكثير ميكند. درنتيجه تلاش براي شستشو هيچ تأثيري نخواهد داشت. طبق برخي پژوهشها، آلوده شدن اولين سلولها تقريبا ۳۰ ساعت به طول ميانجامد و پس از سي ساعت سلولهاي بيشتري آلوده ميشوند.
ويروس كوويد ۱۹، پس از ورود به داخل سلولها حتي از تغييرات دمايي شديد هم مصون خواهد ماند؛ زيرا دماي عادي بدن انسان معمولا ۳۷ درجهي سانتيگراد است، دمايي كه براي تكثير و گسترش ويروس كافي است. با نوشيدن مايعات جديد، دماي بدن بهحدي نميرسد كه ويروسهاي داخل سلولها را بكشد. براي نابودي كرونا ويروس سارس، دماي ۵۶ درجه يا بالاتر كافي بود و حتي طبق برخي تستها دماهاي بيش از ۶۰ تا ۶۵ درجه لازم است. با اينكه هيچ پژوهشي دربارهي مقاومت عامل ويروسي كوويد ۱۹ در برابر دماهاي بالا منتشر نشده است، ممكن است اين ويروس هم مشابه ديگر كرونا ويروسها باشد.
دماي ۷۰ درجهي سانتيگراد و بالاتر براي كشتن ويروسهاي غذا در فرايند پختن، به اندازهاي جديد است كه ميتواند به پوست انسان آسيب بزند و باعث ايجاد جراحت شود.
دماي موردنياز براي كشتن ويروس كوويد ۱۹، ميتواند آسيبهايي جدي را به بدن انسان وارد كند
طبق برخي پيشنهادها نادرست كه دوش آب جديد را توصيه ميكنند، ماندن زير آب جديد به مدت طولاني سخت است و بيشتر ميتواند مضر باشد. حتي اگر بتوانيد به اندازهي كافي زير دوش جديد بمانيد، نميتوانيد ويروسهاي داخل بدن را از بين ببريد؛ زيرا صرفانديشه متخصصين از دماي بيروني، بدن تلاش ميكند دماي داخل بدن را در محدودهي ۳۷ درجهي سانتيگراد حفظ كند. دوش آب جديد طولاني ميتواند به پوست شما آسيب بزند.
از طرفي اگر دماي داخلي بدن به ۴۰ درجهي سانتيگراد برسد، ميتواند منجر به سكته شود. دماي بدن بالاتر از ۴۰ درجه هم اگر زود درمان نشود منجر به مرگ خواهد شد. طبق برخي ادعاهاي گمراهكننده، برخي تركيبات چاي داراي اثر محافظتي در برابر ويروس كوويد ۱۹ هستند اما اين ادعا فاقد پشتوانهي علمي است.
بنابراين شايد نوشيدنيهاي جديد اثر آرامبخشي داشته باشند؛ اما بهترين راه براي محافظت از خود در برابر ويروس كوويد ۱۹، رعايت فاصلهگذاري اجتماعي، شستن مرتب دستها با آب و صابون پس از لمس سطوح احتمالي آلوده و پيروي از بهروزترين توصيههاي رسمي پزشكي است.
هم انديشي ها